Det menes, at det første lertøjskeramik designet til holde på fødevarer og væsker blev skabt omkring 10.000 f.Kr., og ideen med glasur, en teknik, der forhindrer væsken i at sive gennem det porøse keramiske materiale, blev opdaget ca. to tusind år senere. Nutildags er alt lertøjskeramik til husholdningsbrug glaseret, og hver type af glasur påvirker produktets finish en lille smule anderledes. Vi tager et kig på nogle af disse glasurer, deres fordele og den bedste måde at holde dem rene og sikre.
Askeglasur
Askeglasur er en meget tidlig form for glasur, der stadig bruges i dag, som begyndte omkring 1000 f.Kr. i Kina. Keramikere indså, at aske fra ovnen, der landede på lertøjet under brændingsprocessen, efterlod en grønlig glasur, så de begyndte at dække deres lertøj i aske, før de satte det i ovnen. Man kan få forskellige farver af glasur ved at bruge mere eller mindre aske.
Majolika
Der findes to forskellige typer af lertøj med navnet majolika. En er en tin-glaseret type, der har en sølvhvid skinnende og mat overflade, der startede i det 9. århundrede, og som var den første, der blev kaldt majolika.
Den anden er det meget senere britiske bly-glaserede lertøj, der først blev produceret under navnet Palissy Ware i midten af det 19. århundrede. Dette er en meget forskellig type, lavet på en fuldstændig anderledes måde, men folk begyndte at kalde det majolika, og navnet blev hængende.
Pleje af dit lertøj
Hvis dit lertøj er lavet for nylig, er det sandsynligvis helt sikkert at putte det i opvaskemaskinen, og det skulle fremgå af produktet. Men du skal være omhyggelig med at se efter revner i glasuren, som typisk viser sig i et mønster som et edderkoppespind og er kendt som krakelering. Disse revner giver adgang til den bløde porøse keramik nedenunder, så man skal være ekstra varsom med køkkentøj, der viser tegn på dette. Hvis dit keramik køkkentøj er egnet til opvask i maskine, skal du bruge Neophos UltimateTM for at vaske fedt og snavs af, der kan have samlet sig.